Det succesfulde måltid

At lære at spise er ikke nemt…puha, vores babyer (og større børn) er kommet på en stor opgave.

Der sker mange forskellige fysiologiske og psykologiske processer samtidig. Det tænker de fleste af os voksne nok ikke så meget over længere – for mange af os spiser uden at tænke over det.

Men det gør vores børn ikke bare. De bruger deres to første leveår på at få spisefærdighederne på plads. Herudover bruger de deres hjemmeboende tid på bl.a. at lære at få et rart og naturligt forhold til mad (som naturligt også hænger sammen med at have et godt forhold til sin krop) via de måltider, vi spiser sammen i familien.

Vi forældre er deres læremestre. Vores børn spejler sig 100% i vores adfærd og spisemønstre. Men faktisk er vores børn også vores læremestre – de kan lære os meget om at lytte til vores krop og spise mere intuitivt. Og vi skal lære at lytte efter.

 

Overgangsmad og sanser

Når vores babyer skal igang med fast kost omkring 4-6 mdr alderen, er det en kæmpe sensorisk oplevelse for dem. Derfor er det vigtigt, at man først går igang med maden, når baby virker klar. Endelig ikke før 4 måneder og gerne så tæt på 6 måneder som muligt (især hvis du fuldammer). Hvis din baby er meget klar til skemad allerede fra fx 4 1/2 mdr alderen, så kan du langsomt introduce skemaden dér.

De første mange måneder er det ikke formålet, at overgangsmaden  skal mætte baby. Modermælk/modermælkserstatning er fortsat dét, som er de mættende måltider.

Formålet med overgangsmaden de første måneder er at gøre baby fortrolig med den fagre nye verden af fast føde. Hele sanseapparatet kører for fulde gardiner, når baby for lov til at opleve maden. Baby ser maden, dufter den, føler den på læberne og i munden, hører maden fra de  smaskelyde, som mor/far og baby selv laver og smager på maden.

Overgangsmaden bruges altså primært i denne periode til at sansestimulere og til at blive fortrolig med den nye, store opgave det er at spise.

Nogle babyer bliver lynhurtigt trygge nok til at spise maden. For andre tager det længere tid at blive tryg. Det er helt ok!  For, som tidligere nævnt, er det ikke et succeskriterie, at baby SPISER maden. Det er en succes, når man har været med til at give baby en god oplevelse med maden og med måltidet.

Måltidet skal bære præg af hygge, nærvær og kærlighed. For det giver baby gode forudsætninger for at være tryg. Der må absolut ingen pres være. Det er baby, der bestemmer tempoet.

I takt med at baby får lov til at undersøge og udforske maden (og derved blive tryg ved den), vil der også blive spist mere og mere.

Og herfra fortsætter babys magiske madrejse. For det er virkelig magisk, at vores børn lærer denne yderst komplicerede opgave det er at spise. De er mega seje!

Husk at lade dig guide af din baby – vores babyer har altid meget at “fortælle”, hvis du lytter efter.

Kærligst
Charlotte

 

BLIV EN DEL AF KLUB MINI

Klub Mini er mit store online spiseunivers til dig med en baby i huset. 

Her viser jeg dig vejen til, hvordan du lærer din baby at få dejlige måltidsoplevelser og masser af madglæde.

Klik på billedet og læs mere mere om det magiske madunivers.

FÅ 15 HYGGELIGE SAMTALE-STARTERE, DER GØR DET SJOVT AT SIDDE VED SPISEBORDET.